همه به دنیا می آیند و از دنیا می روند. در این میان کسانی هستند که از روزهای آغازین زندگی شون خدا را انتخاب می کنند و همیشه به او دل می بندند و در هر رفتاری در چارچوب معرفت و معنویت خودشان رضایت و شادی او را حستجو می کنند. از قدیم گفته اند یا خدا یا خرما. وقتی می خواهیم خدا و خرما را با هم داشته باشیم ، اغلب خرما جای خدا را می گیرد. با استناد به این حقیقت می توان گفت : یا صداقت یا ریا و گاهی صداقت و گاهی ریا زندگی را به آشوب می کشاند. یا اخلاق و یا بی اخلاقی و نمی توان بی اخلاقی را گاهی مباح شمرد ، یا حجاب کامل یا بی حجابی پس نمی توان بی حجابی یا بد حجابی را عفت و حیا و وقار دانست ؟!!! . منظورم از انتخاب خدا یا اخلاق یا صداقت یا حجاب و ...حرکت آگاهانه در جهت مشخص خدایی است و اجتناب آگاهانه از رفتن در مسیر مخالف .روشن است که درجه تکامل و تقرب و آراستگی افراد به صفات اخلاقی یک طیف را تشکیل می دهد .گاهی آدمی اشتباه سهوی انجام می دهد ، ولی هرگز آگاهانه و به مصلحت ، کاری در مسیر مخالف ارزشهای خود انجام نمی دهد..
هم خدا را میخواهد هم خرما را
قبایل عرب هر کدام بتی به نام داشتند که با آداب مخصوص به زیارت آن می رفتند و قربانی تقدیم می کردند.
جالبترین بت پرستیها بت پرستی طایفه حنیفه بوده است زیرا کار جهل و انحطاط و گمراهی را این طایفه به جایی رسانیده بودند که بت معبود خویش را از آرد و خرما می ساختند و آن را می پرستیدند. در یکی از سالهای قحطی که شدت گرسنگی به حد نهایت رسیده بود افراد قبیله حنیفه آن خدای خرمایی را بین خود قسمت کردند و خوردند!!
داستان از این قرار بود
پیش از پیامبری، پیامبر اسلام مردم عربستان بت پرست بودند. از سنگ و چوب بت می ساختند و می پرسیدند و غذای اغلب عرب ها خرما بود.
خانواده ای از عربها تصمیم گرفتند بتی از خرما بسازند. بعد از ساختن بت آن را در جای مناسبی گذاشتند و در برابر آن سجده می کردند. روزگار می گذشت تا این که مدت ها در عربستان باران نبارید و در نتیجه خشکسالی، خرما خیلی گران شد. خانواده ای که بت خرمایی داشتند و در برابر بت خرمایی زانو زدند و از او خواستند باران ببارد. اما خبری نشد.
گرسنگی و تشنگی به این خانواده هم فشار آورد. روزی یکی از بچه های خانواده بدون توجه به اهمیت و ارزش بت خرمایی مقداری خرما از بت خرمایی کند و خورد. مرد خانواده یک روز متوجه شد که پای بت خرمایی کنده شده با عصبانیت گفت: چه کسی جرات کرده به خدای من توهین کند و تصمیم گرفت در جایی پنهان شود و دزد خرما را پیدا کند.
بچه خانواده بی خبر به سراغ خرما آمد. پدرش متوجه شد و پسرش را در حال کندن خرما دید. اول عصبانی شد و از جا پرید که پسرش را زیر کتک بگیرد اما وقتی پسرش به او لبخند زد و یکی از خرماها را به پدرش داد، خشم مرد فروکش کرد. او فهمید که پسرش قصد دزدی نداشته و از شدت گرسنگی به فکرخوردن خرما ها افتاده.
پدر خرمایی را که پسر به او داده بود به دهانش برد. بعد رو به پسرش کرد و گفت: چرا از خرماهای بتمان خورده ای؟
پسر گفت: چون چیزی در خانه نداریم. مگر خودت الان از این خرما نخوردی؟
پدر گفت: بله خوردم. ولی ما نمی توانیم خدای خودمان را بخوریم. پسر گفت: پدر هم خدا را می خواهی هم خرما را. حالا که خرما داریم می خوریم وقتی باران آمد و نخل هایمان دوباره خرما داد یک خدای تازه درست می کنیم . پدر ناگهان بلند شد و با چاقو به جان بتش افتاد و گفت : وقتی بت ما خاصیتی ندارد، باید خوردش.
از آن به بعد درباره کسی که به دنبال سود زیاد باشد و حاضر نباشد در این راه از چیزی صرف نظر کند، می گویند: هم خدا را می خواهد ، هم خرما را.
فراوری:نعیمه درویشی
بخش کودک و نوجوان تبیان
about:blank
1- امام باقرع در جواب شخصی که به کار ایشان ایراد وارد نمود ، چه فرمود ؟ ص96
2-امام باقر ع ارزش کار را با چه چیز برابر دانسته است ؟ص96
3-ثمرات کار و کوشش را برشمارید . 4 مورد ص 98
4-پیامبر ص در باره ارزش کار حلال چه فرموده است ؟ ص98
5-ثمرات اجتماعی کار و کوشش چیست ؟ ص 98
6-کارو تلاش برای بی نیازی از دیگران جزء .......................... قرار دارد . ص98
7-آیا جایز است مال از راه حرام به دست آید و در کارهای خوب مصرف شود ؟ امام صادق ع در این مورد چه فرموده اند ؟ ص 98
8-تأثیرات مال حرام در زندگی انسان چگونه است ؟ 4 مورد ذکر کنید .ص 99
9-رسول خدا ص علت مستجاب نشدن دعا را چه دانسته اند ؟ ص 99
10-امام رضا ع : مالی که از راه حرام به دست آید ، ........................ ........... و اگر هم زیاد شود ............................ ص 99
11-فرموده امیر المومنین علی ع درباره کسب مال حرام چیست ؟ ص 99
12- برای کسب حرام مثال بزنید . 4 مورد ص 99
13-چند شغل حلال نام ببرید که ممکن است درامد صاحبان آن حرام باشد ؟ص 99-100
14-آیات 6-1 سوره مطففین را مطالعه نموده و پیام آن را ذکر کنید .